Albert Einstein was een strikkendrager

STRICKIE brengt de komende maanden een ode aan bekende strikkendragers. Dit doen we door leuke feitjes over deze markante figuren op een rijtje te zetten. Zo houden we deze helden in ere. Maar je komt niet zomaar in ons lijstje. De strikkendrager moet een belangrijke bijdrage hebben geleverd. Iets opzienbarends hebben gedaan in de politiek, wetenschap, kunst, etc. Dat kunnen we zeker zeggen voor de eerste bekende drager van de vlinderstrik op ons lijstje, Albert Einstein

E = mc²

Er is namelijk bijna niemand op aarde die niet weet wie Albert Einstein is. De relativiteitstheorie die door deze in Duitslad geboren slimmerik is ontwikkeld, is tot op de dag van vandaag actueel. Deze theorie, E = mc², is gebaseerd op het principe dat alles relatief ten opzichte van elkaar beweegt ofwel dat de waarneming van tijd afhankelijk is van de snelheid waarmee je beweegt.

Nobelprijs

Ja, daar kwam Albert even mee op de proppen. Hij is niet alleen wereldberoemd, maar heeft in 1921 ook een Nobelprijs in de wacht gesleept. Die was dan weer niet voor de relativiteitstheorie, maar voor de diensten aan de theoretische fysica. We kunnen natuurlijk niet ontkennen dat hij één van de meest invloedrijke mensen is die ooit op aardkloot heeft geleefd, maar ook Albert Einstein was uiteindelijk maar een gewone strikkendrager!

Hieronder een aantal grappige feitjes over Albert Einstein:

Alles vanwege een kompas

Toen Einstein vijf jaar was, zag hij voor het eerst het kompas van zijn vader. Hij was hiervan zo onder de indruk, die naald die altijd één kant op wijst, dat men het als het begin van zijn succesvolle carrière in de wetenschap ziet. Hij wilde precies weten wat de wetten van de natuur waren die de naald deden bewegen.

Het geheim van zijn genialiteit

Na zijn dood is zijn brein verwijderd door Thomas Stoltz Harvey voor nader onderzoek. Wel met de aantekening dat dit illegaal gebeurde. Later werd wel door Einsteins zoon goedkeuring gegeven om met het onderzoek te starten. Uit deze onderzoeken blijkt dat Einstein een opvallend grote dichtheid had aan neuronen en gliacellen, cellen die neuronen helpen bij het versturen van informatie. Deze ‘ongewone’ kronkels en groeven worden gelinkt aan Einsteins ongewone denk- en redeneervermogen. Dat verklaart een hoop!

Liefde voor muziek

De moeder van Einstein was pianist en wilde aan haar zoon ook haar liefde voor muziek overbrengen. Hij begon met vioollessen, die hij jarenlang eigenlijk helemaal niks vond. Pas toen hij op zijn dertiende jaar in aanraking kwam met Mozart, was hij om. Tot aan de laatste paar jaar van zijn leven heeft hij nog met veel plezier viool gespeeld. Het was zijn absolute passie.

Sokken niet gewenst

Einstein stond bekend om zijn enigszins zwerver-achtige look, tot aan zijn wilde haardos. Met een vlinderstrik, dat dan weer wel! Maar wist je ook dat hij nooit sokken droeg? Zijn argument hiervoor was dat sokken vreselijk irritant waren, omdat er na verloop van tijd altijd gaten in kwamen. Hij vermeed dit probleem door gewoon nooit sokken te dragen. Is wat voor te zeggen toch?

Met deze enorme staat van dienst verdient onze Albert Einstein de status van een geniaal man en is hij een goede ambassadeur voor de strik. Oja, de favoriete kleur vlinderstrik van Albert was deze kleur.