Hoe strik je een vlinderdas?

Het strikken van een vlinderdas is geen sinecure en vergt oefening. Vroeger waren alle vlinderdassen zelfstrikkers. Tegenwoordig zijn er ook veel voorgestrikte varianten te koop. Maar hoe strik je een vlinderdas zelf? Hierbij de methode per stap uitgelegd:

Stap1.

De vlinderdas bestaat uit een smal deel dat om de nek gaat en een breder deel dat de uiteindelijke strik vormt. Hang de das met het smalle deel om de nek onder het boord van het overhemd. Zorg dat de rechterkant wat langer is dan de linkerkant.

Stap2.

Sla het rechterdeel over het linkerdeel heen, net boven het punt waarop de stof breder wordt.

Stap3.

Sla het rechterdeel nu onder het smallere linkerdeel door. Het uiteinde van het rechterdeel wijst nu ongeveer richting je neus.

Stap4.

Pak het linkerdeel van de vlinderdas en vouw dit dubbel op het punt waar dit het breedste is. Je ziet nu al een deel van de strik ontstaan.

Stap5.

Sla het smalle gedeelte van het rechter deel nu voorlangs over het dubbelgevouwen linkerdeel heen. Het brede deel van het rechterdeel hangt nu onder en dit vouw je net zoals het linkerdeel dubbel.

Stap6.

Pak het gevouwen rechterdeel en schuif dit achter het gevouwen linkerdeel door de lus die nu ontstaan is.

Stap 7.

Trek rustig aan de beide brede uiteinden en de strik is klaar.

Het strikken van een vlinderdas is iets dat tijd, oefening en geduld vergt. Bekijk eventueel een video of tekeningen van het strikken van een vlinderdas voor meer informatie. Een andere optie is om te kiezen voor een voorgestrikte vlinderstrik in plaats van een zelfstrikker. Hierbij hoeft de das alleen door middel van een haakje vastgezet te worden of er wordt gebruik gemaakt van elastiek om de vlinderstrik om het boord te doen.

Terug