Hoe combineer je een zwarte vlinderdas?

Een zwarte vlinderdas is misschien wel de meest gebruikte kleur strik die we kennen. Deze kleur werd echter tot het einde van de 19e eeuw niet gedragen. Toen de vlinderdas rond 1650 geïntroduceerd werd, werd deze in de kleur wit gedragen. Daarna, in de 18e en 19e eeuw, werden ook andere kleuren gedragen. Tegenwoordig hebben veel mannen een zwarte vlinderstrik, maar hoe combineer je een zwarte vlinderdas?

In de eerste plaats is het belangrijk te weten wanneer je welke kleur vlinderdas moet dragen. Dit is af te lezen aan de dresscode. Een dresscode staat veelal vermeld op de uitnodiging die verstuurd wordt voor een bepaald evenement of een bijeenkomst. De meest formele dresscode is “white tie”. De man draagt hierbij een rokkostuum en de bekende witte vlinderstrik. De dresscode “black tie” houdt vanzelfsprekend een zwarte vlinderdas in en de man draagt hierbij een smoking. Deze twee dresscodes zijn eenvoudig en niet verkeerd te interpreteren.

Een dresscode als “gala” of “cocktail” zijn wellicht iets lastiger. Een smoking is dé kledingkeuze voor gala. Is deze formeel dan hoort daar de zwarte vlinderdas bij. Iets minder formeel en je zou voor een andere kleur kunnen kiezen om wat meer persoonlijkheid aan je smoking te geven. Eventueel gecombineerd met een zelfde kleur pochet.  Cocktail is informeler en feestelijker. Hierbij kun je naast een smoking ook kiezen voor een pak en kun je wat uitbundiger zijn. Je hoeft dan dus geen zwarte vlinderdas te dragen, maar het mag uiteraard wel. Zeker wanneer je kiest voor een licht gekleurd pak geeft een afstekende zwarte kleur juist die persoonlijke touch. Vraag bij twijfel altijd even bij de organisatie hoe formeel de dresscode is, maar met een zwarte vlinderdas sla je eigenlijk nooit de plank mis. 

Terug