Hoe maak je een vlinderstrik?

Een vlinderstrik of een vlinderdas wordt al jaren gedragen door voornamelijk mannen bij officiële gelegenheden. Tegenwoordig wordt het strikje ook steeds vaker gezien in plaats van een stropdas. Het heeft dan niet meer dan standaard kleuren wit of zwart, maar vaak een afstekende opvallende kleur zoals rood of geel. Maar hoe maak je een vlinderstrik?

Een vlinderstrik wordt gemaakt van voornamelijk zijde, polyester of katoen. Voor zijde wordt meestal gekozen als de vlinderdas gedragen wordt bij een officiële gelegenheid zoals een gala of een diner. De dresscode zal dan “black tie” of smoking zijn of “white tie”. Deze laatste is de meest chique dresscode en houdt in dat de man een rokkostuum draagt en een witte vlinderdas. Een zijden vlinderstrik zal in de meeste gevallen zelf gestrikt moeten worden. Dit is een handigheid die met een aantal keer oefenen zelf te doen is.

Een vlinderdas van polyester is een betaalbaardere versie en heeft veelal dezelfde eigenschappen als zijde. Zeker als er gekozen wordt voor een kwalitatief goede polyestersoort is het verschil bijna niet te zien, maar wel te voelen. Een vlinderstrik van polyester wordt gedragen bij zowel formele als informele gelegenheden en hoeft vaak niet zelf gestrikt te worden. Deze voorgestrikte das heeft een haakje als bevestiging. De strik kan dan eenvoudig om de boord bevestigd worden en met het haakje vastgezet.

Een vlinderstrik van katoen heeft een andere uitstraling dan de zijde en polyester versie. Deze zie je veelal terug bij een stoerdere uitstraling en informele looks. Mannen dragen deze katoenen vlinderstrik in plaats van een stropdas en zorgen er op deze manier voor dat ze opvallen in de massa. Dit komt ook omdat de katoenen vlinderstrik in veel verschillende kleuren te krijgen is.

Terug