Hoe strik je een vlinderdas?

Het strikken van een vlinderdas lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld, maar is eigenlijk net zo eenvoudig als het strikken van je veters. Als je eenmaal weet hoe het moet, is het een fluitje van een cent. Er zijn verschillende manieren om je vlinderstrik te strikken. We leggen de meest eenvoudige manier stap voor stap uit. Dat doen we met behulp van duidelijke tekeningen in maar liefs 12 kleine stappen zodat het meer dan goed te volgen is. Mocht dit toch niet lukken, dan tref je ook nog een mooie samenvatting van alle stappen die je moet zetten in een handig overzicht.  En owja, mocht het dan nog niet lukken, dan sluiten we af met de Gouden tip om het nog makkelijker te maken. Succes

Instructie Strikken Vlinderdas

Hieronder de 12 stappen die nodig zijn om tot de ultieme vlinderstrik te komen. Kijk goed, probeer een stap meerdere keren totdat het vlekkeloos verloopt. Maak je niet druk en neem de tijd. De oefentijd is ongeveer 30 minuten totdat je tot een goede vlinderstrik komt. 

Stap 1: Kraag omhoog

Zet de kraag van je overhemd omhoog. Misschien zit je boord aan beide zijde vast aan een knoopje, maak deze los om het boord omhoog te doen.

Kraag omhoog

Stap 2: Maat verstellen

Vlinderstrikken zijn meestal maar in één maat te koop. Gelukkig zijn ze allemaal in lengte verstelbaar met behulp van knoopjes, haakjes of gaatjes. Pas met behulp van de knoopjes en gaatjes de lengte aan naar de maat van jouw nek.

Maat verstellen

Stap 3: Vlinderdas om je nek hangen

Vervolgens hang je de vlinderdas om je nek. De das bestaat uit een smal deel dat om de nek gaat en een breder deel dat de uiteindelijke strik vormt. Hang de das met het smalle deel om de nek onder het boord van het overhemd. Belangrijk hierbij is dat de ene kant van de vlinderstrik lager hangt dan de andere. Het verschil mag een paar centimeter zijn. Het maakt niet uit welke kant langer is. Als je vaker een vlinderstrik strikt, merk je vanzelf wat voor jou het beste werkt.

Vlinderdas om je nek hangen

Stap 4: Das kruisen

Kruis het langere uiteinde over het kortere uiteinde. Kruis de vlinderdas vlakbij je hals. Zorg ervoor dat de lus net groot genoeg is om te strikken, maar niet te los hangt, zodat de vlinderstrik straks op de juiste hoogte valt.

Das kruisen

Stap 5: Langere stuk door de lus halen

Houd met een hand het punt van de das vast waar de twee delen elkaar aan de voorkant van je kraag kruisen. Nu haal je het langere stuk van das door de lus op het punt waar ze elkaar kruisen. Trek vervolgens aan beide uiteinden van de das om deze zo strak te maken als je zelf wilt. Wanneer de vlinderdas strak genoeg zit, gooi je het langere uiteinde naar achteren over je schouder.

Langere stuk door de lus halen

Stap 6: Korte stuk omhoog halen en draaien

Haal het bungelende kortere uiteinde omhoog en draai dit, zodat het in horizontale richting wijst. Er ontstaat nu een lus. Houd de vouw vast op de plek waar de vlinderdas het dunst is. De das heeft nu al de vorm van de vlinderstrik.

 Korte stuk omhoog halen en draaien

Stap 7: Lange stuk over midden vouwen

Haal het langere uiteinde van je schouder en vouw deze over het midden (het dunste deel) van de das.  

Lange stuk over midden vouwen

Stap 8: Uiteinden samenvouwen

Pak de linker- en rechterkant van het horizontaal gevouwen uiteinde en knijp ze samen voor het bungelende uiteinde. De bovenkant van het bungelende uiteinde valt tussen die twee vastgeknepen uiteinden.

Uiteinden samenvouwen

Stap 9: Bungelende uiteinde door gat halen

Er is nu een klein gat ontstaan achter het deel van de strik dat je samen hebt geknepen. Je ziet dit gat wanneer je de strik naar voren haalt. Vouw het bungelende uiteinde van de vlinderdas over de horizontale kant en trek de das horizontaal gevouwen door het gat heen. Dit is de achterste helft van de strik.

Bungelende uiteinde door gat halen

Stap 10: Strik strakker trekken

Je kunt nu de vlinderstrik strakker maken door voorzichtig aan de brede uiteinden van de strik te trekken. Trek niet te hard, want anders trek je de strik weer los.

Strik strakker trekken

Stap 11: In juiste positie brengen

Breng de vlinderdas in de juiste positie door voorzichtig aan de voorste en achterste uiteinde te draaien en trekken. 

In juiste positie brengen

Stap 12: Kraag omlaag

Doe je kraag omlaag en je bent klaar om te gaan! Wow je hebt de vlinderstrik gestrikt.

Wellicht heb je lang geoefend, sta je op een mooi feestje en op de een af andere manier raakt de strik los. Hierbij nog even een overzicht van alle stappen

Vlinderdas strikken in 12 stappen

Wellicht heb je lang geoefend, sta je op een mooi feestje en op de een af andere manier raakt de strik los. Hierbij nog even een overzicht van alle stappen.

12 Stappen om je vlinderdas te strikken

Mocht je na de 12 stappen het toch nog wat lastig vinden om tot een mooi resultaat te komen. Dan heeft STRICKIE de gouden tip. Zo ervaar je minder last aan je schouders en kun je oefenen en nog eens oefenen.

De gouden tip om een vlinderstrik te strikken

STRICKIE onhult de gouden tip om je vlinderdas te strikken. Zo ervaar je veel minder last aan je schouders en kun je oefenen en nog eens oefenen.

Je bovenbeen heeft vaak dezelfde afmetingen als je nek. Je leest het goed, we gaan aan de slag met het oefenenen om je bovenbeen. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Het oefenen is met je bovenbeen  relaxter dan het oefenen rondom je nek. Het is namelijk minder belastend voor je schouders
  • Je kijkt neer op de strik. Dit zorgt voor een beter beeld. Je ziet op deze manier nog makkelijker wat je aan het doen bent en door de ontspanning van je schouders heb je meer tijd om eindeloos te oefenen.

Waarschijnlijk moet je simpelweg vaak oefenen voordat je de perfecte strik onder de knie hebt. Maar je zult zien dat het je steeds makkelijker afgaat. Mocht je toch te ingewikkeld vinden dan kun je natuurlijk altijd een voorgestrikte vlinderstrik aanschaffen. Wel zo makkelijk. Die hoef je alleen maar om de boord van je overhemd te doen en om je nek te verstellen, bekijk onze Collectie voor Vlinderstrikken in allerlei formaten en kleuren.

Terug