Wanneer draag je een vlinderstrik in plaats van een stropdas?

De keuze voor een vlinderstrik in plaats van een stropdas is veelal afhankelijk van de gelegenheid. Ook je persoonlijkheid kan een rol spelen bij deze keuze. Er zijn echter wel een paar regels voor wat betreft het verplicht dragen van een vlinderstrik.

Verplicht een vlinderstrik

Bij een uitnodiging voor een evenement of officiële gelegenheid schrijft de dresscode de kleding voor. De dresscode white tie is de meest formele dresscode en wordt voorgeschreven bij een formeel gala, speciaal diner of ontmoetingen met het koningshuis. De heren dragen in dit geval een rokkostuum met een witte vlinderstrik. Een stropdas is hier uit den boze. De dresscode black tie wordt vaak gebruikt bij bruiloften, feestjes of een prijsuitreiking. Hierbij dragen de heren een smoking en is een zwarte vlinderstrik verplicht.

Keuze tussen een vlinderstrik of een stropdas

Bij alle overige gelegenheden is de keuze tussen de vlinderstrik en de stropdas vrij. Zowel de vlinderstrik als de stropdas is in verschillende kleuren te krijgen waardoor de afweging kan worden gemaakt om een opvallend exemplaar te kiezen of juist een meer gedekte versie.

Wanneer een stropdas wordt gedragen is het belangrijk om rekening te houden met de lengte. Te lang of te kort doet afbreuk aan het geheel. De juiste lengte van de stropdas is wanneer deze net de riem aanraakt.

Bij het dragen van een vlinderstrik is het belangrijk dat deze niet onder het boord vandaan komt. Wanneer gebruik gemaakt wordt van een voorgestrikte vlinderdas, zal dit minder snel het geval zijn dan wanneer men een niet voorgestrikte vlinderdas graadt.

Laat de keuze voor een vlinderstrik of een stropdas dus afhankelijk zijn van de gelegenheid en persoonlijke voorkeur van de drager.

Terug