Wanneer draag je een vlinderstrik?

Een vlinderstrik wordt al eeuwen door mannen gedragen. Tegenwoordig wagen ook vrouwen zich af en toe aan een vlinderstrik. Deze accessoire heeft in al die jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Zowel in de manier van dragen als de uitvoering van de vlinderdas zelf.

Een vlinderstrik werd vroeger in de 17e eeuw gedragen door de aristocraten in Frankrijk. Alleen bij speciale gelegenheden werd de witte strik om de boord geknoopt. Pas later werden er meer kleuren gedragen, behalve zwart. Een zwarte strik werd pas laat in de 19e geïntroduceerd, daarvoor was dit not done.

Hoewel de vlinderstrik steeds meer in het straatbeeld te zien is, wordt deze voornamelijk bij officiële gelegenheden gedragen. Bij zo’n gelegenheid geldt vaak een dresscode en hieruit is af te leiden of, en o ja welke vlinderstrik er gedragen dient te worden. Bij de dresscode white tie draagt de heer een rokkostuum met een witte vlinderstrik. Staat de dresscode black tie op de uitnodiging, dan draagt de heer een smoking met een zwarte vlinderdas. Bij andere gelegenheden zoals gala is de keuze aan de heer of hij een stropdas of een vlinderstrik wil dragen. Bij twijfel kan altijd de gastheer of gastvrouw gevraagd worden.

De vlinderstrik is steeds meer in het straatbeeld te zien. Veel mannen kiezen ervoor om op de werkvloer de stropdas te vervangen voor een vlinderstrik. Hierdoor kan een saai pak, toch gepersonaliseerd worden, zonder uit de toon te vallen op een kantoor. Een vlinderstrik in een overeenstemmende kleur is een veilige keuze. De man die meer durft kiest voor een vlinderstrik in een afwijkende kleur en valt zo extra op.

Terug