Wat betekent een vlinderdas/ vlinderstrik?

De vlinderdas of ook wel vlinderstrik genoemd, wordt gedragen op een overhemd. Het is een variant van de das, die in dit geval niet geknoopt wordt als een stropdas, maar als een strik. De vorm doet denken aan een vlinder, vandaar de naam vlinderdas of vlinderstrik. Een andere geliefde naam voor dit accessoire is het strikje.

De vlinderdas wordt meestal gedragen bij formele gelegenheden zoals een gala, bruiloft of diner en is in deze gevallen meestal zwart of wit. Wanneer de uitnodiging “black tie” voorschrijft is de vlinderstrik zwart en wordt deze gedragen bij een smoking. De dress code “white tie” is nog een nog formelere. De heer draagt dan een rokkostuum en een witte vlinderdas.

Hoewel de vlinderdas vaak formeel gedragen wordt, zijn er tegenwoordig veel mannen die de zakelijke stropdas vervangen voor een hip strikje. Hierbij wordt afgeweken van de standaard kleuren wit en zwart en wordt juist voor opvallende kleuren als rood, geel of blauw gekozen. Dit zorgt voor een opvallende look in de veelal grijze kantooroutfits. Ook voor informelere feesten, waarbij de dresscode minder strikt is, wordt vaker gekozen voor een opvallende vlinderdas.

Het materiaal van de vlinderstrik bepaalt de uitstraling. Voor een formele gelegenheid kiest men meestal voor een materiaal als zijde. Materialen die wat betaalbaarder zijn, zijn polyester en katoen. Deze zijn meer geschikt wanneer de vlinderdas informeel wordt gedragen. Een vlinderdas is lastig om op een goede manier te strikken. Dit vergt oefening vooraf. Er zijn echter ook voorgestrikte varianten te krijgen die eenvoudig met een haakje vast te zetten zijn.

Terug