Wat is een Vlinderstrik?

Heren (maar soms ook dames!) dragen een vlinderstrik op de boord van een overhemd. Het is een soort das dat door zijn vorm wat op een vlinder lijkt. Vroeger werd de vlinderstrik door middel van een lint om de hals geknoopt. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van voorgestrikte vlinderstrikken, omdat het strikken van een lint ingewikkeld is. Het materiaal dat gebruikt wordt voor een vlinderstrik is meestal katoen, polyester of zijde.

Omdat de vlinderstrik in verschillende groottes en kleuren te krijgen is, kan deze makkelijk gedragen worden bij verschillende gelegenheden. De etiquette schrijft voor om een zwarte das te dragen bij een smoking en een witte das draag je bij een rokkostuum. De variatie aan kleuren leent zich er echter voor om ook bij minder formele gelegenheden een vlinderstrik te dragen. Het wordt tegenwoordig dan ook steeds vaker gedragen bij een casual outfit.

Historisch gezien werd in de vlinderstrik vooral in de kleur wit gedragen. Ongeveer vanaf 1650 werd de vlinderstrik, of jabot, in Frankrijk gedragen door aristocraten bij officiële gelegenheden. De vlinderstrik werd in de 18e en 19e eeuw in meer kleuren gefabriceerd. Het duurde echter tot 1886 voordat een zwarte vlinderstrik gedragen werd. Het werd een trend en nu is een zwarte vlinderstrik eigenlijk de basis tijdens officiële gelegenheden.

Andere namen die aan een vlinderstrik worden gegeven zijn vlinderdas of gewoon strikje in de volksmond. Omdat de vlinderstrik steeds vaker als modeaccessoire wordt gedragen, zien mensen deze das vaak als verlengstuk van hun persoonlijkheid. De vlinderstrik wordt dan gebruikt om een statement te maken. Men kiest voor een afwijkende of opvallende kleur of print eventueel in combinatie met een pochet.

Terug