Wat is het verschil tussen een vlinderstrik en een vlinderdas?

Met zowel het woord vlinderstrik als het woord vlinderdas wordt hetzelfde product bedoeld. Het is een das in de vorm van een strik om de boord en het wordt gedragen  door voornamelijk mannen. Ook vrouwen dragen af en toe een vlinderstrik, vaak om een statement te maken of hun persoonlijkheid te benadrukken. Er is dus geen verschil tussen een vlinderstrik en een vlinderdas. Wel wordt er met vlinderdas vaker een zelfstrikker bedoeld. Dan is de vlinderdas nog niet gestrikt, dat doet de drager handmatig.

De vlinderdas vindt zijn oorsprong rond 1850, toen de aristocratie in Frankrijk deze ging dragen bij belangrijke gelegenheden. Hoewel nu een voorgestrikte das  meer gangbaar is, werd de vlinderstrik vroeger met de hand gestrikt. Een uitermate precies en ingewikkeld proces. De keuze in strikjes was vroeger niet zo groot, alleen de witte vlinderstrik was geaccepteerd. Pas in de 18e eeuw kwamen er meer en meer kleuren om te dragen. De enige kleur die niet gedragen werd is zwart. Tegenwoordig is dit juist een heel gangbare kleur voor een vlinderdas, maar deze werd pas aan het eind van de 19e eeuw geïntroduceerd, wat een ware revolutie was.

Een vlinderstrik wordt tegenwoordig ook bij speciale gelegenheden gedragen. Wanneer de etiquette een rokkostuum aangeeft, wordt nog steeds het witte strikje gedragen. Bij een smoking wordt standaard een zwarte vlinderdas omgedaan. De voorschriften zijn behalve bij een rokkostuum echter niet meer zo strikt. Men laat ook wel zijn persoonlijkheid zien door juist een opvallend exemplaar in bijvoorbeeld een rode of gele kleur te dragen bij een smoking.

Een vlinderstrik of vlinderdas wordt tegenwoordig gefabriceerd van zijde, polyester of katoen. Zijde is een wat luxere en dus ook duurdere stof die je draagt bij bijzondere gelegenheden. Met name katoen is geschikt om casual te dragen door zijn stoere uitstraling. Door de grote variatie aan kleuren en maten is er voor elke gelegenheid de juiste strik te vinden.

Terug