Wat voor materialen zijn er voor vlinderstrikken?

Vlinderstrikken worden al een paar eeuwen gedragen door mannen bij formele gelegenheden. Tegenwoordig wordt de vlinderdas ook steeds meer informeel gedragen en niet alleen meer door mannen, ook vrouwen worden soms gezien met een vlinderdas.

Vlinderstrikken zijn er in veel verschillende soorten en maten te krijgen. De materialen die hiervoor gebruikt worden verschillen. De echte vlinderstrik die men draagt bij formele gelegenheden en die zelf gestrikt wordt, is traditioneel gemaakt van echte zijde. Lastig om te strikken, maar eenmaal goed om de boord gestrikt ziet dit er erg goed uit. Bij formele gelegenheden is de vlinderstrik in de meeste gevallen wit of zwart, maar er zijn ook zijde vlinderstrikken te verkijgen in andere kleuren. 

Omdat de vlinderdas ook steeds vaker bij informelere gelegenheden gedragen wordt, worden tegenwoordig ook andere materialen gebruikt voor het vervaardigen van het strikje. Een betaalbaardere variant van zijde is polyester. Het materiaal heeft bijna dezelfde uitstraling, zeker wanneer een hoog kwalitatief polyester gebruikt wordt. Een ander materiaal dat steeds vaker gebruikt wordt voor de vlinderstrik is katoen. Dit heeft een andere uitstraling dan zijde en is dan ook zeer geschikt voor informeel gebruik. Katoen is van zichzelf wat ruwer en heeft niet de glans van zijde. Hierdoor leent het zich uitstekend voor een stoere look. Doordat katoen zich leent voor informele looks, zijn de vlinderstrikken van katoen behalve in wit en zwart in veel andere verschillende kleuren te krijgen.

Het strikken van een vlinderdas is niet eenvoudig en vergt oefening om dit helemaal goed te doen. Er zijn tegenwoordig echter ook voorgestrikte varianten te verkrijgen. Deze sluiten door middel van een haakje en zijn dus eenvoudig om of af te doen.

Terug