Welke kleding draag je als man op een bruiloft?

Een van je beste vrienden gaat trouwen en je bent uitgenodigd voor zijn bruiloft. Superleuk natuurlijk en je bent erg blij voor het aanstaande bruidspaar. Maar je voelt de stress ook lichtelijk opkomen, want het is dé belangrijkste dag voor het bruidspaar en als goede vriend wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Je wilt zeker geen flater slaan dus wat trek je in hemelsnaam aan op dit feest. Met een beetje geluk heeft het bruidspaar op de uitnodiging een dresscode toegevoegd. Dan heb je in ieder geval een idee van wat er verwacht wordt. Maar ja, dan ben je er nog niet, want termen als ‘white tie’, ‘black tie’, ‘ibiza chic’ en ‘feestelijk’ zeggen je misschien nog niet veel. No worries, we helpen je hierbij. In dit artikel gaan we in op de verschillende dresscodes en geven we je praktische tips, zodat jij als man precies weet wat je naar de bruiloft aan moet trekken.

White Tie 


Staat op de uitnodiging ‘white tie’ als dresscode aangegeven, ga er dan maar vanuit dat het bruidspaar all out gaat. Van alle dresscodes is de white tie de meest strikte dresscode. Deze stijl is zeer formeel en kent veel regels. Deze dresscode wordt vaak toegepast op gala’s. White tie betekent letterlijk ‘witte das’ en dat is dan ook een absolute must voor deze kledingstijl. Bij deze outfit hoort een rokkostuum, ofwel een jacquet met broek. Als accessoires draag je een vlinderdas, deze hoort, zoals net genoemd wit te zijn. Je combineert dit met een wit overhemd en een wit pochet. Om het af te maken, kies je bij je rokkostuum voor mooie manchetknopen en zwarte dichte lakschoenen.

Do: een hoed is bij deze dresscode zeer geschikt. Als je hier voor kiest, ga dan voor een hoge.

Don’ts: een absolute no go bij ‘white tie’ is het dragen van een horloge. Hoe mooi je klokje dus ook is, laat deze vooral thuis. Alle aandacht moet gaan naar het bruidspaar en je bezighouden met de tijd, wordt als onbeleefd gezien.

Black Tie 

Ook de dresscode ‘black tie’ duidt op een chique en stijlvolle aangelegenheid. Hoewel de ‘black tie’ wel iets minder formeel is dan ‘white tie’. Een smoking met een vlinderdas is the way to go bij deze dresscode. Officieel hoort bij deze dresscode zowel de smoking als de vlinderstrik zwart te zijn. Soms kun je ervoor kiezen om in plaats van een vlinderdas te kiezen voor een smalle stropdas en ook sjaaltjes in verschillende kleuren kunnen soms een mooie toevoeging zijn. Maar als je het op safe wilt spelen, kies je voor een zwart single-breasted jasje met klassieke revers.

Do’s: Ook bij deze stijl zijn zwarte lakschoenen de juiste keuze, maar je kunt ook kiezen voor fluwelen of satijnen schoenen. Welke schoenen je ook draagt, zorg ervoor dat je dit met zwarte sokken doet.

Don’ts: In tegenstelling tot bij ‘white tie’ draag je bij ‘black tie’ geen hoed. En ook bij deze dresscode laat je je horloge thuis. Hoe laat het is, is niet van belang.  

Cocktail 

Deze dresscode is wat losser en speelser dan de bovenstaande dresscodes. De stijl zit tussen de casual en de formele gelegenheden en is daarom erg populair voor bruiloften. Deze dresscode geeft de ruimte om iets creatiever te zijn en meer van je persoonlijke stijl uit te dragen, maar alles met mate natuurlijk. Bij deze dresscode draag je wel een pak, maar deze hoeft niet zo formeel en strak te zijn als we noemden bij de ‘white tie’ en ‘black tie’. Zo hoef je je niet te houden aan de kleuren zwart en wit, maar mag je meer met kleur experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan een donkerblauw pak met een mooi overhemd. Ook kun je bijvoorbeeld een broek en jasje mixen en matchen. Ook kun je met de accessoires, als een das, vlinderstrik en pochet wat meer kleur in je outfit aanbrengen. Je outfit maak je af met nette veterschoenen of loafers.

Do’s: Een vlinderstrik en stropdas zijn geen vereiste bij deze kledingstijl. Je kunt ervoor kiezen deze weg te laten en daarvoor in de plaats een pochet te dragen.

Don’ts: Meer kleur mag en hiermee kun je jezelf wat meer onderscheiden, maar houd er wel rekening mee dat je niet voor te felle kleuren kiest. Een beetje ingetogenheid is wel op zijn plaats. Alle aandacht moet uiteraard naar het bruidspaar gaan. En hoewel deze dresscode iets minder formeel is, doe je er verstandig aan om geen sneakers te dragen. Ook al zijn ze nog zo mooi, sneakers horen niet op een feest thuis waar de dresscode  ‘cocktail’ is.

Blauwe vlinderstrik

Tenue de Ville 

Ook de dresscode ‘tenue de ville’, dat letterlijk stadskleding betekent, is net als de dresscode cocktail iets minder formeel, maar toch gekleed. Deze dresscode stamt nog uit de tijd dat men zich nog formeel kleedde om de stad in te gaan. Tegenwoordig zien we ‘tenue de ville voornamelijk op bruiloften en andere feestelijke gelegenheden waarbij je niet té formeel gekleed hoeft te zijn. Het is dan ook een kledingstijl met een perfecte balans tussen formeel en casual. Voor deze dresscode is het dragen van een pak geen vereiste. Het mag wel, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een mooie nette broek zoals een chino in combinatie met een overhemd en leuke vlinderstrik. De vlinderstrik is trouwens optioneel. Vind je dat toch iets te casual voor een bruiloft dan kun je hier ook een jasje aan toevoegen. Mooie accessoires als een riem en nette schoenen, maken je outfit helemaal af.

Do’s: Je mag ook bij deze kledingstijl wat creatiever zijn, maar zorg wel dat de gehele look rustig blijft. Kleur mag, maar zoek deze vooral in de basic neutrale tinten. Ook printjes kunnen een leuke toevoeging zijn, maar houd het wel subtiel.

Don’ts: Sneakers zijn bij deze kledingkeuze nog steeds geen optie. Ook het standaard zwarte pak is niet echt geschikt voor ‘tenue de ville’. 

Gilet met donkerblauwe vlinderstrik

Smart casual

De ‘smart’ van ‘smart casual’ geeft aan dat deze dresscode niet betekent dat je casual naar een bruiloft kunt gaan. Hoewel deze stijl een meer comfortabelere look toestaat dan de eerdergenoemde dresscodes, verwijst deze stijl toch naar een verzorgde en stijlvolle look. Ga voor comfortabel, maar zorg dat het toch netjes blijft. Waren jeans en sneakers bij de vorige dresscodes uit den boze, bij ‘smart casual’ mag je ze weer wel uit de kast halen. Kies dan bijvoorbeeld voor een donkere jeans met een licht overhemd en combineer deze set met stoere sneakers en een mooi jasje voor een gepolijste look.

Don’ts: sneakers mogen dus, maar zorg wel voor een net paar. Je afgetrapte paar lievelingssneakers kun je beter nog even in de kast laten staan. En ga je voor witte sneakers, zorg dan dat ze spierwit zijn. Zijn ze groezelig grijs geworden dan doen ze afbreuk aan je hele look. Bedenk wel, je gaat naar een bruiloft.

Do’s: Een stropdas of vlinderdas zijn niet verplicht, maar ze kunnen je ‘smart casual’ outfit wel net dat beetje meer geven. Laat bijvoorbeeld je jasje hangen, maar ga bijvoorbeeld wel voor een leuke kleurige vlinderstrik bij je jeans en overhemd. Het is een eenvoudige manier om in een handomdraai je outfit van casual naar ‘smart casual’ te upgraden.

Summer Chique


‘Summer chique’ of ‘ibiza chique’ is een dresscode die we de laatste jaren steeds vaker, zoals de naam al doet vermoeden, in de zomer tegenkomen. Je kunt deze dresscode vrij ruim interpreteren. Het is daarom verstandig om even bij het bruidspaar te informeren naar de setting van de bruiloft of het feest. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding elegant en modieus is. Houd het netjes en kleed je bij twijfel altijd iets formeler. Laat die spijkerbroek nog even achterwege, maar een mooie katoenen broek of chino kunnen weer wel. Draag hierbij een mooie blazer en nette schoenen. De blazer kun je altijd weer uitdoen als de gelegenheid toch iets minder formeel blijkt te zijn.

Do’s: Goede accessoires, zoals een zonnebril of hoed kunnen bij deze dresscode je look helemaal af maken. Denk ook aan een mooi horloge en bretels in plaats van een das.

Don’ts: Ook al heeft deze dresscode een zomerse vibe. Slippers dragen naar een bruiloft is een no go, tenzij het bruidspaar expliciet aangeeft dat dit wel mag.

‘Summer chique’ of ‘ibiza chique’ is een dresscode die we de laatste jaren steeds vaker, zoals de naam al doet vermoeden, in de zomer tegenkomen. Je kunt deze dresscode vrij ruim interpreteren. Het is daarom verstandig om even bij het bruidspaar te informeren naar de setting van de bruiloft of het feest. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding elegant en modieus is. Houd het netjes en kleed je bij twijfel altijd iets formeler. Laat die spijkerbroek nog even achterwege, maar een mooie katoenen broek of chino kunnen weer wel. Draag hierbij een mooie blazer en nette schoenen. De blazer kun je altijd weer uitdoen als de gelegenheid toch iets minder formeel blijkt te zijn.

Do’s: Goede accessoires, zoals een zonnebril of hoed kunnen bij deze dresscode je look helemaal af maken. Denk ook mooie horloge en bretels in plaats van een das.

Don’ts: Ook al heeft deze dresscode een zomerse vibe. Slippers dragen naar een bruiloft is een no go, tenzij het bruidspaar expliciet aangeeft dat dit wel mag.

Feestelijk
Van alle dresscodes wordt ‘feestelijk’ waarschijnlijk het meest op uitnodigingen vermeld. Het klinkt leuk, maar deze dresscode is tegelijkertijd ook lastig, want iedereen kan een andere interpretatie van de term feestelijk hebben. Je kunt ervan uitgaan dat als deze dresscode op je uitnodiging staat, het bruidspaar verwacht dat je toch een beetje je best doet om goed voor de dag te komen. Je hoeft je niet formeel te kleden, maar laat die jeans wederom maar even achterwege. Waar je wel voor kunt kiezen, is een mooi pak in het antraciet of blauw. In de zomer zou je ook voor een mooie lichte kleur kunnen kiezen als dat bij jou en bij de stijl van de bruiloft past. Wil je geen pak dragen, dan kun je ook kiezen voor een mooie pantalon met een goed overhemd. Een donkerblauwe pantalon kan altijd bij elke gelegenheid.

Do’s: Een vlinderstrik is de ultieme accessoire voor een bruiloft, het geeft meteen een feestelijk accent aan elke outfit. Kies voor een vlinderstrik in dezelfde tint als je pak om het geheel rustig te houden. Dus als je een pastelblauw pak draagt, combineer dit dan met een matchende pastelblauwe vlinderstrik. Maar ton-sur-ton kan ook of kies juist een afstekende kleur van de strik en creëer zo een statement look. Hetzelfde kun je doen wanneer je alleen een overhemd draagt.

Geen dresscode?

Het kan natuurlijk voorkomen dat er geen dresscode voor de bruiloft is bepaald. Je kunt dan natuurlijk altijd even bij het bruidspaar of de ceremoniemeesters informeren. De locatie of het tijdstip van de bruiloft kunnen ook een indicatie geven. Zo zal een avondbruiloft om een andere outfit vragen dan een ceremonie rond het middaguur. Ga bij twijfel uit van een feestelijke outfit. Dan voorkom je dat je te casual gekleed gaat. Je kunt ervan uitgaan dat het bruidspaar er op hun best uitziet, het is tenslotte hun trouwdag en je wilt hierbij zeker niet uit de toon vallen.

Algemene tips voor de bruiloft

  • Misschien heeft het bruidspaar een accentkleur voor de bruiloft uitgekozen. Deze kleur kun je laten terugkomen in bepaalde accessoires, zoals je das of vlinderstrik, maar ook je sokken in deze accentkleur geven een finishing touch.
  • Zwart is meestal geen geschikte kleur voor een bruiloft, dus bewaar deze alleen voor ‘white en black tie’. Een stijlvol pak in grijs, beige, licht- of donkerblauw is een betere optie.
  • Op een bruiloft kun je geen spijkerbroek aantrekken, zelfs geen hele nette. Alleen de ‘smart casual’ dresscode staat de jeans toe. Wanneer je twijfelt, kies dan altijd voor een pantalon in plaats van een jeans.
  • Zorg ervoor dat je sokken matchen bij het pak dat je draagt en draag altijd donkere sokken onder een donker pak.
  • Bij het dragen van een pak, is het belangrijk dat mooi aan jouw lichaam aansluit. Een veelgemaakte fout is dat mannen een te groot pak dragen waardoor de hele look er goedkoop kan uitzien, terwijl een goed aansluitend budget pak juist weer een duurdere uitstraling kan hebben.
  • Niet iedereen heeft een rokkostuum of smoking in de kast hangen en de aanschaf hiervan kan behoorlijk aan de prijs zijn. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om in verschillende prijsklassen een pak te huren.
  • Twijfel je over de dresscode en weet je niet zeker wat je wel en niet kunt aantrekken, neem dan contact op met het bruidspaar of de ceremoniemeesters.

Tot slot

Zoals je ziet, zijn er voldoende mogelijkheden voor wat je naar een bruiloft kunt dragen. Het belangrijkste is dat je de dresscode van het bruidspaar volgt. Misschien draag je die dag iets wat je normaal niet zou dragen, maar binnen de dresscode is er vaak wel ruimte om toch een draai aan de dresscode te geven, zodat je iets kunt uitzoeken dat bij jouw stijl past.

Terug