Welke kleding draag je als man op een bruiloft?

Een bruiloft is misschien wel het ultieme feest waarvoor je uitgenodigd kan worden. Het is dé meest belangrijke dag voor het bruidspaar en vaak wordt er een groot feest gegeven. Je wilt als gast natuurlijk niet uit de toon vallen qua kleding, dus let goed op de dresscode die meestal op de uitnodiging staat. Maar welke kleding kun je als man op een bruiloft dragen? En wat kun je absoluut niet aantrekken naar een bruiloft.

Het is erg belangrijk om de dresscode van de bruiloft te kennen en je daaraan te houden. Een dresscode kan variëren van “black tie” tot “feestelijk” en van “glitter and glamour” tot “Ibiza chic”. De ene dresscode biedt je veel houvast, terwijl de andere heel ruim geïnterpreteerd kan worden. Hoe maak je de juiste keuze en zorg je er voor dat je niet uit de toon valt en je toch op je gemakt voelt in je kledingkeuze. We helpen je op weg met een aantal handige tips.

Als op de uitnodiging de dresscode “black tie” staat, dan weet je dat het een chique aangelegenheid gaat worden. Bij deze dresscode draagt de man altijd een smoking. En bij een smoking hoort een vlinderstrik. Officieel hoort deze ook zwart te zijn net als de smoking. Wanneer het feest wat minder formeel is, kun je overwegen een andere kleur vlinderstrik te kiezen. Doe dit alleen als je zeker weet dat dit gewaardeerd wordt door het bruidspaar.

Gelukkig zijn de meeste bruiloften in Nederland niet zo formeel. Vaak wordt er als dresscode “feestelijk” op de uitnodiging vermeld. Hiermee kun je heel veel kanten op, dus we geven je aantal handige tips. Allereerst de absolute no-go’s voor een bruiloft. Op een bruiloftsfeest kun je niet een spijkerbroek aantrekken, zelfs niet een hele nette. Logischerwijs wordt een joggingbroek ook niet op prijs gesteld. En laat je slobbertrui ook maar in de kast. Qua schoenen kies je natuurlijk altijd voor leren schoenen zodat je je sneakers lekker in de kast kunt laten staan.

Waar je wel voor kan kiezen is een mooi pak in een mooi antraciete tint of blauw. In de zomer zou je ook voor een mooie lichte kleur kunnen kiezen als dat bij jou en bij de stijl van de bruiloft past. Een vlinderstrik is de ultieme accessoire voor een bruiloft, je geeft hiermee gelijk een feestelijk accent aan elke outfit. Kies voor een vlinderstrik in dezelfde tint als je pak om het geheel rustig te houden. Dus stel dat je kiest voor een mooi pastelblauw pak, dan matcht een pastelblauw vlinderstrikje erg goed. Wat je ook kan doen is juist kiezen voor een afstekende kleur of een ton-sur-ton kleur zoals petrolblauw.

Als je niet een volledig pak aan wilt, kun je ook kiezen voor een mooie pantalon met een goed overhemd. Kies voor een slanke versie, degene die je al 10 jaar in de kast hebt hangen heeft waarschijnlijk niet de stijl van de huidige mode. Een donkerblauwe pantalon kan altijd bij elke gelegenheid, dus ook op een bruiloft. Je hebt nu voor het overhemd verschillende opties. Als je ook voor een donkerblauw overhemd kiest, kun je een vlinderstrik nemen die van kleur afwijkt en hiermee een statement maken. Misschien heeft het bruidspaar een accentkleur voor de bruiloft uitgekozen, zodat je hiermee kan spelen via je vlinderstrik. Ook je sokken zou je in die accentkleur kunnen aantrekken of misschien zelfs je schoenen.
Je zou ook een overhemd in een lichtere kleur kunnen aantrekken, voor een frisse look. Een feestelijke vlinderstrik kies je dan wel weer in de kleur van je pantalon om het geheel goed op elkaar af te stemmen.

Overhemd met vlinderstrik

Kun je niet kiezen tussen een colbert of alleen een overhemd? Stijl dan je pantalon en overhemd met een gilet. Voor een zomerbruiloft staat een zandkleurige pantalon uitstekend met een helderwit overhemd en een zandkleurig gilet. Dit gilet hoeft natuurlijk niet effen te zijn. Kies voor een mooi streepje of ruitje in je gilet of een mooie bloemenprint. Je vlinderstrikje kun je dan kiezen in een kleur uit het gilet voor een mooi accent.

Zoals je ziet heb je voldoende keuzen als je feestelijke kleding voor een bruiloft zoekt. Het belangrijkste is dat je de dresscode van de bruidspaar volgt. Het is tenslotte hun trouwdag en je wilt niet uit de toon vallen. Misschien draag je die dag iets wat je normaal niet zou dragen, maar binnen de dresscode is er vaak wel een draai aan te geven, zodat je iets kunt uitzoeken wat goed jou en je stijl past. En ben je niet helemaal zeker wat je wel en niet kunt aantrekken, neem dan even contact op met de ceremoniemeester of het bruidspaar.

Terug